čtvrtek 23. října 2014

38. den - Ulice žíznivých


Bretaň je zvláštní francouzskou provincií. Mají svojí vlastní vlajku, svůj jazyk a lidé se více než za francouze považují za bretance. Asi i proto tu panuje taková přátelská atmosféra. Rennes jako hlavní město by mělo být typickým příkladem, a také že je. Navíc nepřehlédnutelná populace studentů mě nechává cítit, že jsem doma.
Univerzitní kampus připomíná vlastní stát, plný informací chtivých mladíků. Ti si samozřejmě kromě vzdělání chtějí i pořádně užít. A tak se o Rennes říká, že je to město s největším počtem barů na jednoho člověka. U nás máme ostravskou Stodolní, známou po celé republice. Zde mají Rue de la Soif, jméno které většině francouzů neřekne zhola nic. Jen co ale zmíníte neoficiální název, Ulice žíznivých, v kterékoliv části Francie na vás budou významně pomrkovat.

Rue de la Soif by byla klasickou ulicí v centru města. Byla by, ale jak už jsem se zmínil, Rennes je údajně město s největším počtem barů na osobu a někam se prostě ty hospody vtěsnat musí. Proto také v Ulici žíznivců (občas se dá zaslechnout i Ulice opilců) nenajdete nic jiného než výčepny. Hned na rohu stojí lepší vinárna, vedle se nachází hip hop klub, třetí dům je pak místem kde se setkávají posluchači metalu. Jejich sousedy je diskotéka s neposlouchatelnou hudbou ležící hned vedle příšerného pajzlu. A takhle to pokračuje až na konec ulice, po obou stranách.
Zaplnit všechny tyhle lokály, to dá asi práci, byla má první slova když jsem viděl všechny ty konkurující si podniky. Jenže studenti nikdy nespí (nebo se vyspí na přednáškách), takže nakonec se ukázalo že i kapacita samotné ulice se dá vyčerpat...

Žádné komentáře:

Okomentovat