úterý 7. října 2014

22. den - Rozdělený Berlín


Právě si dělám svojí selfie na Checkpoint Charlie, a protože se jedná nejspíše o nejturističtější místo celého Berlína, nejsem zdaleka sám.

Po válce bylo Německo okupováno čtyřmi velmocmi - Ruskem, Amerikou, Francií a Británií, z nichž každý si chtěl ukrojit kousek Berlína. Největší zásluhu na tomhle městě měli rusáci, a tak si taky zabrali tu největší část. Hodně toho za války ztratili, proto hned začli nakládat veškeré cenosti, veškerou techniku, zkrátka vše co mělo nějakou hodnotu, do vlaků a vozit do své rodné země. Taková malá kompenzace. Na západě tomu bylo opačně, začalo se s Marshallovým plánem a investice do země se jen hrnuly. Východ se začala vylidňovat.
"Nikdo tu nezamýšlí postavit zeď," řekl v roce 1961 tehdejší premiér východního Berlína pan Ulbricht. Já osobně bych v tenhle moment zbystřil a začal se ptát Cože? Proč mluvíte o nějaké zdi? Nemáte náhodou něco za lubem? Jenže berlíňany tento výrok nějak neznepokojil a tak nic netušíc se jednoho rána o dva měsíce později od slavného výroku probudili, aby zjistili. že napříč Berlínem je natažen ostnatý drát, obehnán vojáky se zbraní. Zkus přelézt a já to do tebe napálím.
Docela na pytel situace, zvlášť když jste měl na druhý den domluvené rande v Západním Berlíně nebo jste tam poslali děcko k babičce. Přesto se našlo pár odvážlivců, kteří se odhodlali k jumpu svého života a tu asi metrovou překážku přeskočili. A lidí mající v úmyslu začít trénovat skok o tyči bylo víc a víc. Nezbývalo nic jiného než jim to ještě ztížit.
A tak postavili zeď. A vedle ní ještě jednu. A mezi to vztyčili několik strážných věží. A taky tam zaměstnali několik hlídačů. Kteří měli prémie za každou kulku v uprchlíkovi. Skoro bych zapomněl na ten tank...
Pár lidem se to přeci jen podařilo, ať už díky pomoci ze západu (nechat se zašít v sedačce od auta a zápaďakem být odvezen pryč ze socialismu), pro bláznivou odvahu (snížit sporťák co to jde, uříznout mu střechu, ještě ho trochu snížit a pak se prostě co nejrychleji rozject a podject závoru), nebo neskutečnou píly (deset měsíců kopání tunelu - už jsem se zmínil že Berlín leží v bažínách?).

Dneska je po zdi pár turistických památek. A hraniční přechod Checkpoint Charlie. Který stejnak není původní. Ale vyfotit se před ním s chlapíkem navlečeným do americké uniformy vás stojí dvě eura...


Žádné komentáře:

Okomentovat