neděle 3. března 2019

Chumphon

Odpoledne vstát, vykoupat se v moři, pak sehnat něco k jídlu a večerní procházka po pláži zakončená nějakým tím koktejlem. Takhle nějak trávíme veškerý čas v Hua Hinu. Pěkné odpočinkové městečko, jenže my chceme víc. A protože je Thajsko známo pro své ostrovy, nesmí uniknout ani nám. Vlakem proto vyrážíme do Chumphonu, přístavního města, kde se dá sehnat trajekt téměř kamkoliv v Thajském zálivu. To je ale asi jediné, čím je Chumphon zajímavý.

Chumphon, nebýt přístavu, asi by sem moc turistů nezavítalo


Vlaky
Cestování vlakem je vždycky zábava. A v Thajsku to platí dvojnásob. Železnice zde spojuje tu nejsevernější část až po tu nejjižnější, takže je nejlepší možnou variantou. Se spožděním se musí počítat. Zlaté České dráhy. Lístek je zároveň místenkou, na výběr ze tří tříd. Za jízdy se v uličce standardně kouří. Kdo je bez cigaret, může si je koupit ve stanici, pokaždé když souprava zastaví, nahrnou se do ní prodejci s jídlem, pitím, nebo právě s oněma cigaretama.

Třetí třída, od té druhé se liší pohodlností sedaček, a také je více přecpaná

Ubytování
Za pět set člověk sežene ubytování evropského standardu. S levnější cenou (přijatelně se dá bydlet i za dvě stovky na noc) klesá kvalita. Pokoj bez okna, šváb v koupelně, neteče teplá voda nebo třeba chybí přikrývka. Velmi často je recepční, majitel, uklízečka a kuchařka jedna a ta samá osoba. Výhrou je klimačka na pokoji, většinou se ale člověk musí spokojit s větrákem. Personál si mnohdy přivydělává přeprodejem dopravních lístků, cestovatel/turista tak ušetří námahu.



Thajská masáž
Tohle je můj prozatím nejhorší zážitek. Takový můj stereotyp mi automaticky hodil všechny thajky do kategorie malá drobná hubená. Moje masérka byla pravým opakem. Její postava spíše připomínala američanku, co si dává hambáč už k snídani. A také jste si mysleli že thajská masáž je synonymem pro erotickou masáž? Ani omylem. Hodina poctivého mučení, kdy si jenom člověk říká, jaká z kostí už to nevydrží a rozláme se na několik částí.

Žádné komentáře:

Okomentovat