neděle 10. března 2019

Don Sak - opět na pevnině

Už jsem se zmínil že nemám práci. A s kryptoměnama to také nevypadá, že by ze mě udělaly v nejbližší době boháče. Takže potřebujeme na cestě trochu víc šetřit. A ostrovy, protože jsou turisticky nejzajímavější, patří k těm dražším částem Thajska. Mno, dražším, mít stálý příjem peněz, například plat jako jsem míval, pískal bych si. Za nějakých 15 tisíc na měsíc se zde dá v pohodě vyžít. Za 30 si člověk píská a je z něj král. Jenže můj příjem je nula, takže se přesouváme zpět na pevninu. Do přístavu Don Sak, malého městečka, kde téměř nic není (a tudíž není ani za co utrácet peníze).


O cenách už zmínka byla. Co ale ostatní aspekty života v bývalém Siamu? Tak za prvé, je to konstituční monarchie, jejich král se vždycky jmenuje Ráma, takže zapamatovat si jméno panovníka není problém, ať už se střídají jak chtějí. Ten současný je v pořadí desátý, takže Ráma X. Od dob kdy zde ještě učila Jodie Foster jako Anna a král (to byl teprve Ráma IV.) se toho hodně změnilo, pomlouvání královské rodiny je ale stále trestným činem. My si na Zemana můžeme nadávat jak chceme, thajci musí v tichosti svého krále respektovat, ať se jim to líbí, nebo ne.


Důležitá věc pro to, aby se někde žilo dobře, je jídlo a pití. Voda z kohoutku pitná není a kvůli neustálému horku tedy musí člověk několikrát denně do sámošky pro balenou vodu. Pivo je dobré, nejvíce frčí značka Chang, Leo a Singha. Čepované se sežene zřídka, v baru dá člověk za malé tak 60 bahtů (43 korun). S vínem je to ještě horší, běžná cena v restauraci je 160 bahtů (115 korun) a dostane míň než dvě decky. Nejvíce se tedy vyplatí pít místní whiskey, která je dobrá, silná a hlavně levná. Co se týče jídla, je to hlavně rýže a chili. Slovo pálivé zde znamená něco jako chci umřít, ať mě ta bolest spálí zaživa. Ale jinak je to dobré. Na ulici se člověk nají už za 20 bahtů (14 korun) v restauracích roste cena úměrně tomu, jako moc je orientovaná na západní kuchyni. Největším lákadlem v Thajsku pro mě i nadále zůstávají místní krásky, ty se jim opravdu povedly.


Zdroj: http://www.partybooze.com.sg/

Zdroj: https://www.tesco.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat