úterý 5. března 2019

Koh Tao - hippie ostrov


Asi je to tím, že se poprvé v životě ocitám na ostrově (když nepočítám Británii), ale Koh Tao shledávám jako nejhezčí místo, které jsem kdy viděl. A podle počtu bělochů to není jen moje doměnka. Ještě ve čtyřicátých letech to zde sloužilo jako samotka pro vězně bez možnosti útěku, v osmdesátých letech objevili tento ráj první baťůžkáři a dnes je zde středobod pro všechny mladé alternativní lidi.


Maličkatý ostrůvek o rozloze 21 kilometrů čtverečních se kompletně přejede na skútru za čtvrt hoďky. Kromě skútrů tu téměř nic jiného ani nejezdí. Už když člověk vystoupí z lodi, najde jednu půjčovnu vedle druhé, takže i já si hned jeden obstaral, ještě před tím, než se ubytoval. Bez přilby, bez trička a hlavně bez bot, takhle musí vypadat vaše jízda, abyste zapadli do místního koloritu.


Protože pláže a pobřeží jsou fakt nádherné, je Koh Tao (v překladu Ostrov želv) nejlepším místem jak pro koupání, tak pro potápění. Korálové útesy nedaloke břehu, podmořský život jako někde ve filmu, díky členitosti ostrova i stále dostatek soukromějších míst, kam se dá ukrýt před davy hippíků. Jasně, na takhle malém ostrůvku nemůže být letiště, takže je pořád trochu obtížnější se sem dostat, kvalita silnic také nic moc, takže rodinky s dětma tu vidíte minimálně. Ve většině případů jsou zde ti mladíci, potetovaní, s dredy, přes den šnorchlují a válejí se na pláži, večer popíjí v nějakém z rasta barů nebo se účastní jedné z legendárních beach party.


Je to k neuvěření že i přes takhle malou rozlohu se najde ještě dostatek místa na džungle, vyhlídky, pláže na koupání, pláže na potápění, skály na lezení, hotely a hostely, bary, rasta bary, kluby, diskotéky, bufety a restaurace, školy pro instruktory potápění, instruktory jógy a instruktory čehokoliv co může přistěhovalec ze západu učit, půjčovny skútrů, motorek, prken na vodu, dalších blbostí na vodu, masážních salonů a center zábavy a odpočinku. Jeďte sem! Jeďte sem dokud ještě hippie atmosféra převládá nad rodinou dovolenou.

Žádné komentáře:

Okomentovat