čtvrtek 28. března 2019

Cameron Highlands - čajové plantáže, pohodové klima a chill

V roce 1885 dostal britský geolog za úkol zmapovat území střední Malajsie. Objevil zajímavé vyvýšeniny rozkládající se přibližně v tisíci metrech nad mořem jež byly ke Cameronově poctě pojmenovány právě po něm. Čtyřicet let na to usoudila Velká Británie, že místo by díky svému mírnému klimatu bylo ideálním prostředím pro zemědělství, a tak začali budovat silnice a následně čajové plantáže, ve velkém zde pěstovat ovoce a zeleninu a uzpůsobili Cameron Highlands k rekraci.


Právě klima je to, co sem přivádí i nás. Na pobřeží se nedá pořádně vyléčit. A tak vyměňujeme denní rutinu pěta třiceti stupní celsia za příjemných pěta dvacet přes den, dvacet v noci. Paráda. Tady by se mohla všechna naše zranění vyléčit.


Jak to tu vypadá? V okolí jsou tři menší městečka, architektura jak kdyby se člověk ocitl v Alpách. Jakmile se ale dostaneme za první kopec, objeví se obrovská čajová plantáž, na které v kopcích rozeznáváme malé bílé tečky, pracovníky sklízející čaj. Plantáž je opravdu obrovská, navíc keřík, přibližně třicet centimetrů vysoký se sytě zelenými listy, dorůstá každé tři týdny, takže chudáci sběrači mají neustále co dělat.


Kromě čaje jsou místní podmínky skvělé i k pěstování jahod, farmy s tímto druhem ovoce jsou také opravdu všude. Sladké, červené, rostoucí po celý rok, jen půda není moc ideální, proto jsou vysazeny v truhlících vyplněných kokosovou drtí.


A nejméně důležitá komodita pro místní zemědělce jsou květiny, jimiž Cameron Highlands zásobují květinářství nejen v Malajsii, ale i Číně, Singapuru nebo třeba Japonsku.


Jo, je to tu prostě fajn. Nějakou dobu zde pobudeme...

Obchod pro těžaře

Žádné komentáře:

Okomentovat