úterý 19. března 2019

Langkawi - 10 věcí, které musíte v Malajsii vyzkoušet

Malajsie je zemí, z které si odvezete nepřeberné množství zážitků. Ať už se ji chystáte navštívit na týden či na rok, jako dobrodruh s krosnou či požitkář trávící svůj čas v jednom z luxusních rezortů, zde vám přináším deset věcí, které byste měli za svého pobytu vyzkoušet.

1. Poznejte krásy na dvou kolech
Nejlepším dopravním prostředkem v jihovýchodní Asii vůbec je skútr nebo motorka. Půjčit či dokonce koupit si ji můžete za pár kaček téměř kdekoliv. Budete flexibilní, nezávislý a hlavně poznáte na vlastní kůži, že čeští silničáři nepatří k těm nejhorším.


2. Pořiďte si odpovídající dress code
Langkawi je ostrov a většina dne se odehrává na pláži. Ať už ale budete trávit svůj čas na jakémkoliv místě, vedro vás dostihne všude. Proto se při jízdě neobtěžujte nějakým extra ochraným odděvem, šortky, tílko  a žabky jsou dost dobrým úborem na přesun.


3. Poznejte místní zblízka
To že všichni řídí jako pominutí zde není žádným tajemstvím. Ten kdo nezažil dopravní nehodu, nikdy v Malajsii nebyl. Nejlepším způsobem jak se sblížit s místními je obyčejná jízda po silnici. Chvíle, kdy někdo vcouvá do hlavní přijde velmi brzo a vaše setkání tak bude opravdu blízké.


4. Užívejte si dobrosrdečnosti
V momentě nehody se stáváte středem pozornosti a seběhnou se kolem vás diváci z širokého okolí. Jedni sbírají vás, druzí spolujezdce, další skupinka se snaží opravit vaše vozidlo. Ustaraný řidič jež nehodu zavinil vám nejspíše nabídne převoz do nemocnice.


5. Vyzkoušejte východní medicínu
Malajsie je mixem kultur z Indie, Číny, ale i arabských a evropských zemí. Jste-li tedy fanouškem východní medicíny a nemůžete se rozhodnout která konkrétně je vaše oblíbené, máte štěstí, neboť zde poznáte všechny dohromady.


6. Podpořte tamní ekonomiku
Jako turista se dostanete spíše do soukromé ambulance, než státní nemocnice. Výhodou vám bude lepší péče, nebudete muset čekat hodiny než vás přijmou a váš doktor bude mluvit perfektně anglicky. Za tyhle služby si ale samozřejmě řádně připlatíte.


7. Obrňte se
Bolest která vás teď čeká je nepopsatelná. Navíc budete muset každému na potkání vyprávět, co se vám přihodilo a odmítat jeho zaručené rady, jak se vyléčit. Čím více má člověk za sebou nehod, tím víc bude chtít vaše rány vyléčit - respektive aspoň si na ně sáhnout.


8. Vzdejte se povrchních požitků
Koupat se v moři, procházet se po horách, to je přeci zbytečnost. Kvůli tomu snad člověk do Malajsie nejel, není liž pravda. Stejně se nenajde lepší zábavy než v tichosti trpět na pokoji a uvědomovat si to štěstí, že jste si tentokrát připlatili za hotel s klimatizací.


9. Navštivte bezcelní zónu
Prášky proti bolesti jsou super věc. Člověk si pak připadá jako doktor House, dokonce i to kulhání zvládá napodobit bez chyby. Ať se ale farmaceutické společnosti snaží sebevíc, lahev whiskey zůstává pořád tou nejúčinější medicínou. Navíc Langkawi je bezcelní zónou a chlast je tu fakt levný.


10. Naučte se umění kamufláže
Skútr už nejspíš v životě nechcete vidět, stejně na něj budete muset ještě nasednout a ject ho vrátit. Určitě se budete chtít vyhnout extra platbám, je tedy potřeba nehodu řádně zamaskovat. Připravte si dlouhé kalhoty a rukáv a vynucený úsměv když vás majitel přátelsky poplácá po zraněném rameni.


Žádné komentáře:

Okomentovat