pátek 26. prosince 2014

97. den - Rabat: Střet civilizací


Hlavní město Rabat, kde se dnes nacházím, je místem kde se střetává Arabská a Západní civilizace. Po rozhovoru s maminkou však zjišťuji, jak málo toho víme o světě Arabů.
Ženy zde chodí zahalené. Šátek zakrývající vlasy je samozřejmostí, jako u nás podprsenka a neprůhledné tričko. Ale tato tabu jsou mnohdy v Evropě porušována, zvláště pak ve velkých městech. A Rabat je na tom podobně. Všechny starší ženy do jedné mají šátek, jedna ze sta je zahalena úplně, že jí koukají jen oči. Mladá generace je na tom jinak a pokrývku hlavy má jen každá druhá. To znamená že spousty dívek dává na obdiv své tmavé kštice. A spousty volí i vyzývavější šatník, na který je jeden zvyklí i u nás. Arabské ženy jsou opravdu nádherné.
Dalším typickým faktem pro Arabský svět je náboženství. Většina obyvatelstva vyznává islám a tak by se měli pětkrát denně modlit. Na venkově a v menších městech když odbije určitá hodina, nalézají se všichni v mešitách uctívajíc Alláha. V Rabatu to opět neplatí. Můžete slyšet hlasatele z minaretu vyzývajícího věřící k shromáždění, obchodníci ani kupující, lidé sedící v kavárnách, téměř nikdo se neobtěžuje vzdát se své činnosti.
Toaleta je trochu choulostivé téma. Arabové jí rukama, tedy rukou. Pravou rukou. Tu levou totiž používají místo toaletního papíru. Zvyk  jenž asi nikdy respektovat nebudu. V prodejnách proto nikdy nenaleznete toaleťák. Sehnat tohle zboží v Maroku, to je jako sehnat čínské hůlky u nás. Jasně že je v pár obchodech mít budou, člověk ale nemůže počítat s tím, že je najde na počkání. Opět je hlavní město výjimkou a téměř každá druhá restaurace nabízí sociální zařízení, které můžeme nalézt všude jinde po světě.

Důvod proč si v Rabatu připadám jako na našem kontinentu je i městská hromadná doprava, která v této zemi rozhodně není běžným pojmem. Dokonce jsou tu i dvě tramvajové linky, které údajně přepraví až tři sta padesát tisíc cestujících denně. Při populaci více než jeden a půl milionu obyvatel a hustotě pohybujících se lidí v centru města je toto číslo i uvěřitelné.

Carrefour



Žádné komentáře:

Okomentovat