úterý 16. prosince 2014

83. den - Lisabon a komunisti


Portugalsko, hlavně pak Lisabon, je plný chudých lidí Přesto je země zaměřená pravicově. Jenže každé plus má i své mínus, takže v ulicích hlavního města je možno pozřít mnoho hesel vzývající komunisty. Partido Comunista Português – Portugalská Komunistická Strana – je největším zastupitelem pro voličskou základnu. A přesto že spousty lidí se hlásí k ideálům levice, krajní levice, nemá PCP moc velký úspěch. Proč?
Georg je jedním z radikálních komunistů. Nejraději by vstoupil do strany a dělal všem předsedu. Pak by teprve Portugalsko vypadalo podle jeho představ. Jenže je tu drobný zádrhel. Georg je bezdomovec. Moc hodný chlapík, to on mě nechal první noc přespat u něj ve squattu. Na ulici žije už tak dlouho, že si ani jiný život nedokáže představit. O doklady přišel dávno, trvalé bydliště je něco, o čemž si není jist významem. Proto Georgův hlas nikdy nepřispěje straně k vítězství.
Další komunistkou je Eva. Pravidelně vykřikuje marxistická hesla na všech party. Je jedno zda zavedete téma na politiku či se držíte záměrně u něčeho neutrálního, jako je například počasí, ona si vždycky najde důvod začít vás přesvědčovat o tom, proč jsou Mladí komunisté tou nejlepší následnickou stranou. Musíme se prostě naučit sdílet, pak teprve má naše společnost smysl. Evě už osmnáct bylo, její věk prozrazovat se nesluší, ale měla možnost zúčastnit se už dvojích voleb. Možnost měla, nezúčastnila se ani jednou. Eva je totiž srdcí i duší anarchistka, které se sice líbí myšlenky jenž by levicová vláda mohla do Portugalska přinést, k urně ale nepůjde z principu. Proto Evin hlas nikdy nepřispěje straně k vítězství.
Dalším příkladem je Mirek. Mirek už se i aktivně účastní. Nejen demonstrací, ale i oficiálních shromáždění strany. Rád poslouchá názory ostatních členů, ještě raději přispívá do diskuze. Píše do místního plátku a celkově se snaží nějak zasadit ve prospěch strany. Přesto ještě nikdy svůj hlas straně neodevzdal. Jeho problém je, že je imigrantem. A asi ne tak úplně legálním. Jeho vlhké sny o tom, jak v parlamentu zasedá červená barva, se nedají uskutečnit, jaksi mu chybí portugalské občanství. Proto Mirkův hlas nikdy nepřispěje straně k vítězství.

Podobných příkladů je jistě celý Lisabon. Portugalsko má potenciální voliče komunistické strany, jenž jak už jsem zmínil, POTENCIÁLNÍ. Proto jejich hlas nikdy nepřispěje straně k vítězství...







Žádné komentáře:

Okomentovat