pátek 12. dubna 2019

Pulau Tioman

Naše dovolená se pomalu chílí ke konci, přesto ještě pár posledních dní zbývá. A i když je Melakka opravdu nádherná, byla by škoda se ještě někam nepodívat.
"Kdyby sis mohla vybrat," ptám se své přenádherné spolucestovatelky, "a jako že si můžeš vybrat, kam by ses ještě podívala? Singapour, plácnout se někde na pobřeží na pláž, nebo prozkoumat nějaký další ostrov?"


Bez váhání vybrala ostrov. Nejhezčí ostrovy jsou na východním pobřeží, ze západního je to cirka pět hodin cestybusem . K tomu ještě dvě hodiny na trajektu a člověk se ocitá na jednom z nejkrásnějších ostrovů na světě (aspoň podle časopisu Time). Celkem velká pevnina uprostřed moře, ale velmi zřídka osídlená (na více než sto kilometrech čtvereční žije jen něco málo přes 2000 obyvatel), téměř neobjevena turisty a hlavně obklopena nespočtem neobydlených korálových ostrovů. Paráda.


Hlavní město Tekek je taková malá vesnička, nalézá se na ní škola, letiště (kolem kterého musíte projít aspoň pětkrát, abyste si ho vůbec všimli) a jediný bankomat na celém ostrově. Pokud je zrovna mimo provoz, tak smůla, jinde se peníze neseženou. Myslím si, že nepřeháním, když budu tvrdit že je zde do deseti automobilů. Jsou tu celkem zbytečné, jelikož silnice není moc dlouhá a téměř nic nespojuje. Když se chce jeden někam dostat, musí si vzít vodní taxík, jinak se dá ještě o kousek dál doject na motorce a o trošičku dál pěšky, ale ne moc, džungle kolem se zdá neprůchozí.



.
Tenhle malý ráj je tak izolovaný, že si může nastavit ceny jaké chce. Moc konkurence místní na ostrově nemají, takže když si řeknou za oběd dvakrát tolik co stojí večeře v luxusnější restauraci v Kuala Lumpur, nic s tím nenaděláte. Na druhou stranu, ostrov se nachází v bezcelní zóně, takže se dá dost ušetřit i tím, že místo vody budete pít pivo.




Nějaké další informace:
https://www.tripsavvy.com/pulau-tioman-malaysia-complete-guide-4165337
https://www.lonelyplanet.com/malaysia/peninsular-malaysia-east-coast/pulau-tioman

Žádné komentáře:

Okomentovat