středa 10. dubna 2019

Pulau Besar - Nejpodivnější ostrov v celé Asii

Trochu jsem si zapřeháněl, když nazývám Pulau Besar nejpodivnějším ostrovem celé Asie, protože za prvné nemám ani zdaleka projeté všechny ostrovy v Asii a za druhé - ne, je to prostě nejpodivnější ostrov ever.


Náš výlet sem byl dost náhoda. Už asi týden v Melacce a pořád se nemůžeme dostat na nějakou zajímavou pláž. Brouzdáním po mapě objevuji ostrov nesoucí jméno Besar, 15 kilometrů jihovýchodně od města. Ale už to, jak vypadal přístav mi mělo napovědět, že ani zde to nebude typická koupačka v moři. Přesto jsme se tam vrátili i druhý den.


Pohled na ostrov prý připomíná těhotnou ženu ležící na zádech. Nevím komu, mě rozhodně ne. Asi kilomet dlouhý kus pevniny, na šířku zhruba pět set metrů, je opředen mnoha pověstmi, které z něj učinili hotovou Mekku Malajsie. Svatá místa, hroby významných sultánů, zázračné prameny. K tomu si ještě připočtěte nádherné bílé písečné pláže, palmy, průzračné moře a vynikající polohu. Někoho už jistě muselo napadnout využít Besar komerčně.


V devadesátých letech až začátkem roku 2000 prošel ostrov obrovskou změnou. Po obvodu vyrostlo několik luxusních resortů, střed ostrova byl vykácen a upraven na golfové hřiště. Ale ne na dlouho, Chvilku po té, co vše bylo dostavěno a ještě kratší chvíli co vše bylo otevřeno, začala si místní muslimská komunita stěžovat. Ostrov je posvátným místem, nesluší se aby se tu promenádovaly dívky v bikinách, opilí turisté okukovali hrobky nebo aby sem prostě jen tak někdo chodil k jiným než duchovním účelům. Jejich zájem se podařilo prosadit a hoteliéři vyklidili pole.


A tak se dnes může člověk procházet malým městečkem, postaveným ve španělském stylu, plným překrásných hotelových pokojů, s lampami v ulicích jež ještě svítí a nepotkat ani živáčka. U toho všeho obrovský bazén, jen ta voda už ztratila trochu barvu a zezelenala. Všechny budovy jsou odemčené, a nebojí-li se člověk cedule že nepovolený vstup se trestá zastřelením, může si projít co se mu zlíbí. Elektřina stále funguje, stačí se jen nastěhovat.


Další atrakcí na ostrově je rozhledna, umístěna na jeho vrcholu. Ta už stihla zchátrat trochu více a nebudí tolik dojem novoty jako zbytek, v půdě se zabydleli netopýři, ve sklepení zase krysy. Pod rozhlednou se nachází další obrovský rezort, vedle prázdného baru kulečník, jen voda už neteče, ale jinak je vše připraveno k okamžitému použití.


Ani ne dvě stě metrů, už úplně na pláži, další rezidence, také jak jinak, prázdná. Několik apartmánů, s nábytkem, plně vybavené. Nevím čím to je, ale ty chátrají nejvíce. Člověk by si klidně mohl lehnout hned do jedné z postelí a zapnout telku, jenže by měl strach, že se pod ním propadne podlaha.


Aby toho nebylo málo, Besar není jen ostrovem duchů. Na druhé části se usídlili věřící poutníci, kteří se přišli pomodlit k hrobům dávných sultánů, vykonat nějaký ten rituál nebo Bůh ví co vlastně vše dělají. Ti se do opuštěných příbytků nenastěhovali, místo toho si postavili své vlastní stanové městečko, s ohništěm uprostřed, slepicemi a kozami pobýhajícími kolem. Jejich pozvání na čaj nešlo odmítnout.


Podívejte se na galerii, nebo ještě lépe, až budete v těchto končinách, zajeďte se na ostrov podívat sami. Zaručuji vám, že tam budete jediní turisté. Více zdrojů zde:

http://crazzzytravel.com/pulau-besar-mystery/

https://www.malaysia-traveller.com/pulau-besar.html


































Žádné komentáře:

Okomentovat