úterý 17. prosince 2013

Litva: Nehas co tě nepálí

Do ničeho se nepleť. Nestrkej nos do věcí, který ti maj bejt šumák. Nehas co tě nepálí. Aby ne, člověk se pak snaží někomu pomoci a nakonec na to sám doplatí. Pro dobrotu na žebrotu. A tak když vidíme nějakou nekalost, raději se incidentu vyhneme obloukem, aby z toho náhodou nebyl nějaký malér. Ale kam až jsme ochotni zajít?

Zdroj: scientias.nl


Veškeré události co zde hodlám popsat se vůbec nestali mě. Ani mému známemu. Jen v Litvě proběhli tiskem a já tak měl možnost seznámit se s tím, co už jsem dávno věděl. Litevčané, ještě více než my Češi, se starají hlavně o sebe a to ce se děje kolem, to je jim jaksi šumák. Maximálně si na to zanadávat, ale jen tak poskrovnu.
Mladá studentka nastoupila se svým kamarádem do autobusu. Konečně jim ve škole padla a tak se mohli vypravit domů. Asi si chtěli ušetřit energii na to, až budou později sami, proto se rozhodli prorvat davem, který se tísnil vepředu, aby mohli obsadit nějaké to místečku v zadní části. Minout pár lidí a hned je jasné, proč se všichni tak nepohodlně tísní u řidiče. Na zemi totiž ležel jakýsi chlap.
"Zastavte, tady někdo leží," začala histericky křičet holka. Ostatní přihlížející sklopili oči, aby se náhodou nemuseli nijak účastnit, "zastavte sakra!!!!" přidala na intenzitě, až ten nepříjemný jekot dorazil až k řidiči.
"Nechte ho bejt, ten ke mně nastoupil už na první zastávce a hned sebou praštil na zem, vsadim se že je úplně nachcanej," vykoukl řidič znuděně ze své kukaně, "a navíc já nemůžu zastavit mimo zastávku, to prostě nejde."
Dívka společně s jejím doprovodem se o neznámého začali starat. Ihned ho zvedli na sedačku a zjišťovali, jak na tom je. Puls nebyl nalezen. Dívka znovu začala apelovat na řidiče, že musí okamžitě zastavit. A ostatní cestující? Jejich pohrdavé pohledy, jak se může taková mladá studentka zabývat takovou troskou, byly opravdu deprimující. Mimo jiné, řidič samozřejmě nezastavil, co by na to řekl dispečink?
Začalo oživování, byla přivolána záchranka. Poté, co dívka propukla v histerický pláč konečně autobusák souhlasil s tím, že na další zastávce chviličku počká, když už tedy někoho zavolali. Ale sanitka si musí pospíšit, dýl jak pět minut tam fakt nebude.

Jak to celé dopadlo? Ten nebohý a neznámý čtyřicátník zemřel. Doktorům stačilo začít celý oživovací proces o deset minut dříve a článek o této nešťastné události nemusel v novinách vůbec vyjít.
Ale všichni snad nejsme takoví. Nezbývá než věřit, že ne celá společnost je schopná projít Milgramovým testem. Jen je trošku zarážející, že tři dny po zbytečné smrti bylo zveřejněno toto oficiální video. Prostě se vůbec nic nestalo...

Kaunas Kalėdos 2013

Žádné komentáře:

Okomentovat