středa 15. ledna 2014

Litva: Zpívající kozy

Je tomu tak deset let, co se českou kotlinou šířil mor zvaný dívčí popové skupiny. Na vrchol hitparád se tak dostávala uskupení jako Holki nebo Black Milk. Vůbec nezáleželo na tom, co za sračky z nich padalo, tady šlo hlavně o to, aby nějak vypadaly. Musely se tvářit roztomile, být fit a vypadat sexy. Prostě aby se hodily na přední stránky časopisů. A zpěv? Tahle muzika nebyla pro fajnšmejkry, a rádia přece zahrají všechno, co se jim podstrčí pod nos. Naštěstí je to už za náma a po Heleně Zeťové nebo Nikole Šobichové už neštěkne ani pes.
Pobaltí ale není střední Evropa, ani východní (záleží jak moc si fandíte). To co je u nás už dávno pasé, je v těchto státech stále ještě ožehavé téma. Takže zatímco co český občan má jasno, že Euro jako ne-e, Lotyšsko si už třetí týden úspěšně zvyká na nové mince v peněžence a Litevský premiér prohlásil, že jestli do ledna 2015 euráče neprosadí, tak rezignuje. Politika a ekonomika ale není to jediné, co naše státy tak odlišuje. Je to i zájem o muziku.

Dívčí trio Olialia Pupytes - pupytes znamená něco jako roštěnka (převzato z www.olialia.lt)

Litevčané jsou přímo fascinováni "muzikou" kterou "vytváří" dívčí uskupení. Takže v současné době se v rádiu oběvuje něco co zánlivě připomíná zpěv. Dívčí skřeky Vám jasně napoví, že audio záznam je zde úplně k ničemu a že opravdu potřebujete obraz, aby jste si užili to, co chtěl autor říci. Proto ani já nebudu dále svůj komentář protahovat a nechám Vás se přesvědčit osobně. Pozor, papírové kapesníky se budou při sledování videoklipu určitě hodit. I Miley Cyrus by se mohla lesčemu ještě přiučit...


Žádné komentáře:

Okomentovat