pátek 17. ledna 2014

Litva: Prachy, prachy, prachy, to musí bejt zábava

V mojí rodné kotlině se proti Euru staví 71 % lidí. Když si tedy vezmu naší rodinu, souhlasí od nás se společnou měnou jen jeden člen. Navíc jsme museli přibrat i babičku a moje ano je určitě více zmatené než bráchovo ne. Největší výhody asi člověk vidí v tom, že při zahraniční dovolené nebude muset na poplatkách dotovat ty zlodějské směnárny, nevýhodou se rozumí neochota vzdát se tak dobře známých a krásných našich bankovek. Nějaké ekonomické důvody? Pro většinu lidí je stále největší ekonomika jejich každodeního života úspěšná platební transakce účtu za telefon.
V Litvě a celkově Pobaltí na tom nejsou místní o nic lépe. Každý, kdo zvládne v obchodě zaplatit u kasy kartou se okamžitě považuje za odborníka přes veškeré finanční fůze, a zvládne-li si navíc zkontrolovat i svůj peněžní zůstatek on-line, automaticky sám sebe považuje za nástupce generálního ředitele Mezinárodního měnového fondu. Nic, čím by se litevčané od čechů lišili. A přeci, pro zavedení společné evropské měny je zde čtyřicet procent dotázaných. V Estonsku už mají v peněžence tento symbol pospojitosti od roku 2011, Lotyši je následovali na začátku tohoto roku a moji oblíbení litevčané chtějí Eurozónu doplnit do ledna 2015. Algridas Butkevičius, litevský premiér, dokonce slíbil i svojí rezignaci, pokud příští Silvestr kromě nového roku nebudou vítat i novou měnu. Proč ale tak silná slova a kam se vlastně Litva tak vehementně žene?

Litevským studentům ve Spojeném království brzy skončí jejich brigády. Doposud tam prodávali homosexuální komunitě litevskou deseti bankovku. Je modrá a jsou na ní dva fešáci v letecké uniformě, to chce mít ve sbírce opravdu každý.
V době, kdy jsme byli okupováni rusáky, litevci jen tiše záviděli. O nějaké okupaci si mohli nechat jenom zdát. Stali se totiž přímo součástí Sovětského svazu - žádná Litva, tady je prostě Rusko. Ať se Vám to líbí nebo ... jasně že se to nikomu nelíbilo, až na pár prospěchářů. Problém ovšem neskončil v roce 1990 vyhlášením nezávislosti na Rusku, ještě tu bylo to, čemu málokdo rozumí. Ekonomika a politické vztahy. Rusko si tedy už pár let území nenárokuje, pořád je ale majoritním dodavatelem veškeré energie a podle poslušnosti si také určuje ceny jednotlivých komodit. Navíc se na veřejnost dostal plán od východních bratříčků, které chtějí při blížících se prezidentských volbách zdiskretitovat současnou protiruskou hlavu státu, zatím nejpravděpodobnějšího adepta na výtězství, a dosadit svého proruského kandidáta. Rusko zkrátka nikdy nespí a jedinou šancí, jak se mu ubránit je co největší začlenění do Evropy. Ať to znamená přijmout Euro, nebo i klidně změnit vlajku na tu podobnou NASE...

P. S.
Samozřejmě že ne všichni v Litvě s Eurem souhlasí. Poslechněte si jeden z názorů.
Překlad:
"Proč Euro? Evrej, rusky to znamená žid. To budeme platit židama? Evrej, žid!"


Žádné komentáře:

Okomentovat