středa 4. prosince 2013

Itálie: Romeo a Julie

Když jsme cestovali přes severní Itálii, měli jsme jeden den k dobru. Na výběr byla Verona nebo Benátky. A jelikož město postavené na vodních kanálech navštěvuje každý, padla volba na dějiště Shakespeaorovské nejslavnější hry. Když jsem pak spatřil balkon, kde vyznával Romeo lásku své Julii, proletělo mi hlavou několik otázek. Jedna z nich je, proč se každá velká láska přirovnává právě k této milenecké dvojici? Vždyť zase až tak osudoví nebyli, a kdyby si nesáhli na život, po pár týdnech, maximálně měsících, by se už ani nepozdravili. Zde tedy pár faktů:



Julie byla třináctiletá puberťačka. Trochu asociovaná od okolního světa, navíc jí matka pořád někoho dohazovala. Není tedy divu, že když se objevil šarmantní Romeo, celá mu propadla. Vlastně v porovnání s ostatními děvčaty není žádnou výjimkou. Každý v tomhle věku touží po někom charismatickém, kdo se vymyká okolí. V dnešní době by jí každý nazýval Emařkou, což jen potvrdila její konečná sebevražda.

Romeo je klasickým sukničkářem. Pokud jste toto slavné dílo četli, viděli divadelní inscenaci či jednu z mnoha filmových verzí, jistě Vám neušlo, že na začátku si tento mladík zoufá po Rosalině. Celé své srdce je jí ochoten odevzdat. V momentě, kdy ale potká roštěnku Julii, zapomíná na svojí bývalou lásku a slibuje už milovat jen ji. Dám krk na to, že další dívka by se v jeho životě objevila stejne rychle. Navíc je typickým rváčem, což dokázal tím, že v afektu zabil Juliina bratrance. Mno, každý řeší spory po svém, proti gustu žádný dišputát, ale tohle už je trochu moc, ne? Julii jsem nazval Emo děvčetem, Romeo je pro mě zase bohém. To dokazuje jeho největší koníček, kdy veškerý svůj čas tráví v básních, kterým stejně prd rozumí. A to že nedokáže přemýšlet o budoucnosti a vše řeší sebevraždou je jen dalším důkazem. Už ta jejich konspirace o fingované smrti je dost na hraně.

Jak už jsem zmínil, kdyby se tito dva mladíci tak pitomě nezabili, netrvalo by dlouho a oba by brzy vystřízlivěli. Procítěný polibek a sexy tělo z Vás ještě neudělá šťastný pár, který jednou oslaví zlatou svatbu. Takže až se zase někdy budete chtít přirovnávat k této slavné dvojici, raději si to odpusťte. Vždyť jsou tu i větší milovníci. Třeba Gomez a Morticia strčí Shakespearovskou dvojici hravě do kapsy, ani nemrknou...

Zdroj: www.stroke-studio.com

Žádné komentáře:

Okomentovat