středa 11. prosince 2013

Litva: Kde získat energii?

V současné době by mělo být v ulicích Kyjeva kolem milionu ukrajinců. Policie se včera v noci rozhodla rozehnat demonstraci na náměstí Nezávislosti, což pobouřilo celý svobodný svět. Navíc se spekuluje o tom, že se armáda pokusí získat zpět radnici a odborářské sídlo. Ukrajinci se ale nedají. Hodlají bránit svou svobodu za každou cenu. Na případný zásah oprášili staré vojenské, hokejové či středověké helmy, nasadili chrániče které až doteď použivali jen jako ochranu před pádem z kolečkových bruslí a za podpory té nejvíce sexy ukrajinky (samozřejmě že mám na mysli tu šťabajznu Ruslanu) jsou připraveni na nejhorší. A proč vlastně ten humbug? Ukrajinská vláda se rozhodla utvdit svou orientaci na Rusko a otočit se zády k Evrpopě.



Tato situace mi dost připomíná události, které se neustále probírají poslední dobou v Litvě. Nelze jim uniknout. Ne že by jste viděli v ulicích nějaké nepokoje. Nanejvýš večerní rvačku dvou opilců, která je ale záhy ukončena nejbližším vyhazovačem z baru. V Litvě, podobně jako na Ukrajině, je největším problémem rozhodnutí o sympatiích. Rusko, nebo Evropa?
V Litvě se téměř veškerá energie získává zpracováním zemního plynu. A právě zde je ten kámen úrazu. Až devadesát procent této cenné suroviny je dováženo z Ruska. A Rusko jako klíčový hráč si nastavuje ceny dle libosti. Konkurenci v této zapomenuté krajině by těžko někdo pohledal. To je také důvodem, proč má Litva jedny z nejvyšších cen energií v Evropě. Přesto, že ekonomika tomu neodpovídá.
Aby se celá situace měla šanci obrátit k lepšímu, nabídla Evropská unie dotaci na jadernou elektrárnu, která by měla kromě Litvy zásobovat i celé Pobaltí, tedy Lotyšsko a Estonsko. Tím by se do roku 2020 procento odebírané energie z Ruska snížilo na pouhých 35 procent. Pro Litvu jednoznačné vítězství.
Něco takového se ale medvědovi z východu nemůže líbit a tak začal lobbovat, přesvědčovat, vyhrožovat. Na Ukrajině se mu to podařilo jen z části. Lid tam oklamat nedokázal. V Litvě byl bohužel úspěšnější. Začala obrovská kampaň bojkotující jadernou elektrárnu na jejich území, "dobrovolníci" vnucovali každému osvětu o jejím nebezpečí a vláda využívající masmédia, si mohla oddychnout, že jí odložení celého projektu tak snadno prošlo.
Tohoto chaosu hned využili rusáci a začali osnovat svůj plán, který by už navždy vyřadil v tomto regionu Evropu ze hry a stal se tak věčným dodavatelem energie. Své vítězství ale musí ukázat s noblesou, nejlépe flusancem oponentovi přímo do obličeje a ještě za to sklidit poklonu. Začali tedy okamžitě s projektem své vlatní jaderné elektrárny, v sousedním Bělorusku. Mimo jiné, poté, co vyvolali v Litvě nenávistnou kampaň proti energii, z které těží například kreslený pan Burns, vybrané místo je hned u litevských hranic, 45 kilometrů od Vilniusu, na stejné řece, která jím protéká. To že podloží v minulosti zaznamenalo seismickou aktivitu, tohle zrnko v hroudě písku, netřeba dodávat.

Zdroj: www.renkiphile.com


Ukrajinci mají jasno. Rusy nechtějí. A jsou za to ochotni položit i život. V Litvě k tomuto bohužel zatím nedospěli. A tak zatímco se hádají a vedou řeči o možných katastrofických následcích jejich vlastních energetických zásob, rusové pomalu začínají svůj projekt. A ceny energií si dál dle libosti zvedají. To mají za to, že vůbec přemýšleli o alternativě...

2 komentáře:

  1. Pěkný článek dotýkající se ožehavých témat. Děkuji za napsání a zveřejnění.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem rád, že jsem dnes po mnoha letech finančního útlumu dostal půjčku od této legitimní společnosti, a byl jsem v tomto procesu roztržen, dokud jsem se nesetkal s touto velkou paní paní Kaylou Abubakerovou, která mi pomohla s půjčkou 1 000 000,00 EUR, a všichni Žadatelé o půjčky by se měli obrátit na tento firemní e-mail: prostřednictvím (financierlibertycapitals@gmail.com) nebo Whatsapp + 1207-408-7564

    OdpovědětVymazat