sobota 7. prosince 2013

Nekrolog pro Nelsona Mandelu

Když jsem se dnes ráno bavil se svojí slečnou o čtvtečním úmrtí mého nejoblíbenějšího politika, trochu mě zamrzelo že se vůbec nechytala. Ne že by nikdy v životě neslyšela jméno Nelson Mandela , vždyť i jedna postavička ze Simpsonů má stejné jméno (Nelson Mandela Muntz, posměváček, jehož nejčastější frází je "HA HA"), jen si ho k nikomu pořádně nedokázala přiřadit. Právě  proto mě přepadla ta chuť napsat nekrolog, přesto že jsem tak nikdy v životě ještě neučinil.

Jelikož vůbec netuším, jak o takové velké osobnosti vůbec mluvit, prostě sepíši důvody, proč si ho tak vážím:
  • Nelson Rolihlahla Mandela získal v roce 1994 Nobelovu cenu za mír. A to i přes to, že v té době byl stále Američany a Brity považován oficiálně za teroristu. Až tedy budete zase omýlat že tuhle Nobelovku neberete vážně od doby, co jí dostal terorista Jásir Arafat, nezapomínejte, že "terorista" Mandela jí získal už o rok dříve. Neberete-li tedy tohle ocenění vážně, Nelson nedržel prvenství jen v prezidenství, byl i prvním oceněným Sacharovovou cenou za svobodu myšlení.
  • Nelson Madila Mandela byl komunista, zakladatelem teroristické organizace, vlastizrádce, vězněm na doživotí - nicméně po dvaceti sedmi letech byl na nátlak propuštěn. Krvavá revoluce měla vypuknout. A právě v tento moment se ukázalo, proč si svět tohoto politika tolik váží. Dokázal se snížit natolik, že začal se svými vězniteli vyjednávat o kompromisech, bělochům utlačujícím devadesát procent populace bez mrknutí oka odpustil a byl příkladem pro jeho stoupence. Jen a jen díky němu bylo ušetřeno velké krveprolití.
  • Nelson Dalibunga Mandela od prezidenta Bushe obdržel medaily svobody a přesto se ho poté nebál kritizovat za jeho invazi do Iráku. A tak zatímco ostatní představitelé světa v té době drželi zobák, aby náhodou Velkého bratra neurazili, on otevřeně mluvil proti americkému teroru.
  • A konečně, to že se stal prvním černým prezidentem Jihoafrické republiky byla jen taková malá třešnička za to, že se celý život zastával práv černého obyvatelstva, které v té době téměř nic nesmělo a bylo považováno za nižší rasu.
Zdroj: abrasmedia.info

 Až se Vám tedy bude zdát, že se stále v životě nikam neposouváte, a to i přes neustálou snahu, vzpomeňte na tohoto člověka, který byl několikrát vyhozen z vysoké školy, neuspěl ani v práci hlídače, strávil značnou část života ve vězení a přes to dokázal změnit svět.


Žádné komentáře:

Okomentovat