úterý 23. dubna 2013

Řecko: Článek o řecké situaci napsaný rok zpět

Jsem mezinárodním studentem a v současné době navštěvuji školu v Athénách. Řecko je v poslední době hlavním objektem novinářů. A proč? Protože má problémy, a ne malé. A svými problémy táhne ke dnu celou Evropu, potažmo i celý svět. Takže co můžeme s touto situací dělat? Nechat Řecko zkrachovat, ovšem nezapomínejme na důsledky: po Řecku by přišla Itálie, Španělsko, Portugalsko, Irsko - investoři by přestali věřit problémovým zemím, což by byla zkáza pro celou Evropskou unii. Nebo tu máme ještě variantu číslo dvě: donekonečna tuto zemi dotovat a doufat, že nám jednou naše peníze vrátí (jako že nevrátí). K čertu s těmi línými Řeky...
Ano, líní přeplacení Řekové, aspoň takto vidí zbytek světa obyvatele této země. Ale jaká je skutečná realita? Kdo z nás, kteří kritizujeme tyto lidi, které vůbec neznáme, kdy pracoval v dnes nejproblematičtější části Evropy? Tito lidé nejsou o nic línějšími než my. Bohužel se tato země vždy potýkala s problémem zkorumpovného státního sektoru, ale v které části světa je to v pohodě? Podívejte se třeba na svojí vlastní zemi, kolik zde máte úředníků, na jejich platy a na "práci" úřadů. Máme sice demokracii, ve volbách si můžeme zvolit, jakou cestou se naše země vydá, ale bohužel dokud nebude trestné nesplnit své předvolební sliby, jsou volby celkem bezvýznamné.
A teď se zkusme vžít do života obyčejných lidí, žijících v Helénské republice. Každý den jen trnete, jaké nové úsporné reformy budou schváleny, kolik Vám zase seberou. Například můj učitel říkal, že od začátku přišel už o 30 % platu a že to rozhodně není konečná částka. Jeho standart se dosti zúžuje, už si nemůže dovolit koupit si každé ráno kafe, o prázdninách nepojede s rodinou na dovolenou a jeho děti se budou muset naučit žít s tím, že jsou prostě chudí. Ale jak? Jak si na tohle všechno zvyknout, když jste zvyklí na nějaký standart, který Vám najednou seberou? Umíte si představit, že by nám Japonci začali diktovat pracovní dobu? Místo osmi hodin deset až dvanáct, žádné volno, stop osobnímu životu. Tomu teď musí Řekové přesně čelit. Navíc nezaměstnanost je v této době na rekordní úrovni, co se dá teď dělat?
Z neověřených zdrojů (od lidí zde pracujících) vím, že ti šťastnější, kteří mají stále práci, berou zhruba do 800,- eur měsíčně. Pro Vás je to možná ještě pořád hodně, ale Athény jsou opravdu neskutečně drahé město. Pivo si v hospodě koupíte průměrně za 5 až 10 eur, nejlevnější kávu seženete za 3 eura... Potraviny také nejsou nejlevnější a ceny nájmů se pohybují neskutečně vysoko. Každý den v metru vidím ustarané tváře, které jako by ani nežili. Nezažívají žádnou radost, jen jim před očima běží černé myšlenky o tom, jak zaplatí nájem, že musí splatit televizi, prodat auto, a co sakra bude dělat jejich syn až dodělá školu (jestli jí ovšem dodělá, snad se na to uštří nějaké peníze). Vždyť je nemožné sehnat nějakou práci. Proto je v současné době také rekordní počet sebevražd. Kdo zabil tyto lidi?
Mezinárodní měnový fond, představitelé Evropské unie (hlavně pak Sarkozy s Merkelovou), kteří nikdy neviděli obyčejný život, najednou říkají lidem, jak mají žít. Odpusťte si to a to. My osobně si neodpustíme nic, ale vy koukejte šetřit. Člověk procházející Athénami pak skoro vidí umírat lidi na ulicích. I obyčejní slušní lidé se musí s největší hanbou mnohdy schylovat k žebrání, až Vám to vhání slzy do očí. Co tedy s tím? Dost dobře to vyskytl jeden grafity nápis, co jsem viděl: 'There's only one solution - revolution' (je pouze jedno řešení - revoluce). Takže lidé vchází do ulic a doufají, že si jich někdo všimne, že se konečně někdo začne zajímat o jejich problémy. Ale víte jak to chodí, dokud se něco nezapálí, někdo neumře, zpráva o protestu ani neprojde novinami.
Takže můj vzkaz Řekům? Nedejte se, bojujte. Nikdo nemá právo říkat Vám, jak máte žít. My nejsme to 1 procento rozhodujícím o životech, my jsme 99 procent, my máme rozhodovat. Zítra se uskuteční jedna z největších demonstrací proti smrtícím reformám, přijdu Vás určitě podpořit!!!
A jaký je Váš názor? Dost mě zajímají Vaše reakce, takže vážení čtenáři, doufám že se i Vy k problému vyjádříte (ať už to bude kladný či negativní názor).
Do boje

 

Studenti nesouhlasící s nádcházejícími reformami vysokého školství



1 komentář:

  1. Lito mi jich je, ale pokud tento clanek zrcadli nazor vetsiny reku, tak je mi z toho navic i smutno. Kdo nechape ze s pravem prichazi i povinnost, ze s odpovednosti je treba nest i dusledky, ten bude muset celit tvrde lekci dusledku, jinak to nepochopi nikdy.
    NEzlobte se na me, ale napsanim "dokud nebude neplneni slibu trestne..." o sobe neprimo rikate, ze jste nesvepravny hlupak, ktery nechce premyslet o svych cinech, domyslet dusledky a chce byt veden za rucicku. Je tomu opravdu tak?
    A dale, pokud bych se dostal do stejnych potizi a prosil bych Japonce o financni pomoc a oni by mi vyhoveli, jeste bych se jim klanel a nepsal na zed cosi o revoluci. Byt zachranen po upenlive prosbe a pak nadavat na meho zachrance, ze si zije daleko lepe.... grrr, co na to rict?

    OdpovědětVymazat