úterý 16. srpna 2011

Spojené království: Plunder in London 2011

'Londýn zažil nepokoje, požáry a rabování' stálo na titulních stranách všech novin. Přes tohle všechno jsem byl společně se svojí slečnou na cestě na Ruzyni, odkud jsme dál hodlali pokračovat směr Londýn. Student agency nabízí zpáteční lístek do Londýna za necelé tři tisíce, to samé Eurolines, s kombinací nějaké výhodné ceny, studentských slev a nákupu v předstihu se můžete dostat téměř až na polovinu. Nevýhodou je však osmnáct hodin dlouhá cesta, z těch světlých stránek zážitek z přepravy Eurotunelem a hlavně doprava na Victoria Station, ze které se už pěšky dostanete kamkoliv po centru Londýna.
Já ale zvolil nízkonákladovku, konkrétně maďarskou společnost Wizz Air, ale stejně tak se dá použít easyJetRyanair a další. Budete-li šikovní, zpáteční letenku seženete vždy do tří tisíc včetně všech poplatků, mimo prázdniny pak i za polovinu. Takže nakonec cesta vyjde stejně draze jako autobusem. Nevýhodou je, že většina z těchto společností létá na Luton, které je cirka 55 kilometrů severně od Londýna. V těchto případech je dál nutno pořešit dopravu do centra. Rozhodně nenechávejte na poslední chvíli, v předstihu můžete dost ušetřit, jízdenka přes internet začíná už na dvou librách (National expresseasyBus). Já jel nakonec za osm liber, na místě stála šestnáct. Doba jízdy cirka hodina a půl, autobus končí na Victoria Station (nutno dodat, že pro rychlejší transport je možnost použití vlaku, polovina doby jízdy, ale minimálně dvojnásobná cena).

Tak konečně v Londýně. Ve městě, kdy žije přes 7,5 milionů obyvatel a kde každý třetí je přistěhovalec. Ve městě, o kterém anglický kritik a básník Samuel Johnson prohlásil: "Kdo je unaven Londýnem, je unaven životem, protože Londýn má vše, co život dokáže nabídnout."


Vystupujeme na Victoria Station, hlavním vlakovém a autobusovém nádraží. Z tohoto bychom si měli brát příklad. Silně moderní budova, plná obchodů, kaváren a všeho, co zpříjemňuje čekání na vlak (mimochodem, zdejší doprava je opravdu přesná). Vše tak čisté, útulné, přehledné. Jedinou vadou na kráse je absence odpadkových košů, to musíme ale Britům po bombových útocích v metru roce 2005 odpustit...

Naše kroky směřovali dále k Buckinghamskému paláci, který je o hlavní sezóně i přístupný pro návštěvníky. Prohlídka je celkem dost drahá (17,50 £) a musí se zamluvit dost dopředu, takže jsme jí takticky vynechali. To už je mnohem lepší střídání stráží, které se koná obden před tímto sídlem královny (rozpis střídání).


Jednou z nejlepších věcí v tomto třetím největším městě v Evropě (připočítáváme-li aglomeraci) jsou rozhodně parky. Ty zabírají 11 % rozlohy Londýna a rozhodně stojí za to. Lidé tu totiž dělají úplně vše. Piknikaří, běhají, jógují, lenoší, tancují... Hned před Buckinghamským palácem se nachází Green Park, nejznámějším je ale bezesporu Hyde Park. Zde se totiž nachází slavné Speakers' Corner, místo, kde se každý může svobodně vyjádřit na jakékoliv téma (ne že by v Británii byla nějaká omezení, Speakers' Corner je spíš takové symbolické prostranství) a Památník Diany, princezny z Walesu, která tragicky zahynula v roce 1997 (památníků je v Londýně víc než dost, většina je věnována světovým válkám). Toto místo má být poklidné, vstoupili jsme tedy s mírem v duši, jak nabádala informační tabule. Na počest této princezny lásky jsme si symbolicky omyli ruce a chodidla a rekreačně pokračovali k obrovské vodní ploše, která se rozprostírá mezi Hyde parkem a Kensigtonskými zahrady.

Žádné komentáře:

Okomentovat